5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson

Rosita är grym på att sjunga och tuff, säger vad hon tycker rätt ut. Men skolan går inte så bra, hon hamnar lätt i trubbel, skolkar och har svårt för att göra läxor och lämna in arbeten i tid. Hon har en bra familj fast hennes mamma är sjuk och de har dåligt med pengar och pappan är lite sträng. De är resande, en slags Romer, och pappan är misstänksam mot andra för deras folk har inte behandlats så väl genom tiderna. De får ofta skulden för saker och så är det för Rosita i skolan också.

Nu ska de göra ett musikarbete i skolan antingen skriva, redovisa eller uppträda i en talangtävling och två tjejer i klassen tjatar på Rosita att hon ska hänga på dem, de ska sjunga. Det är detta som boken handlar om och allt som händer under veckorna när de förbereder sig för talangjakten. Det handlar om vänskap, om utanförskap och om rasism och människors lika värde. Boken är snabb, verklig och lite magisk, jättebra tycker jag.

5768 visningar på Youtube vann Barnens romanpris 2014, här kan du lyssna på när juryn pratar om boken.länk till annan webbplats


/Cajsa Skolbibliotekarie


Bloggbild
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarGrundskolan i Uddevalla, Kungsgatan 25-26, 451 81 Uddevalla

|

Tel: 0522-69 60 00

|

Uddevalla kommuns webbplats