Allt som är av Janne Teller

Detta är en samling berättelser som ställer viktiga frågor om oss människor och vårt samhälle. Boken inleds med novellen Varför, en dialog i vansinnigt tempo som ställer frågan Varför gjorde du det? Varför gjorde vem vad undrar jag, och långsamt rullas historien upp. Nästa novell har en helt annan form, istället för korta rader följer en textmassa utan stycken. Frågor om Nation, yttrandefrihet och ”de andra” döljer sig i denna monolog.

 

Novellerna är som gåtor om ensamma, rädda, övergivna och arga ungdomar i utanförskap. Utom den sista där det är en författare som beskriver hur hen skriver ”Om fingrarna träffar tangenterna rätt så står det som jag inte visste att jag visste mellan raderna.” Den här sista novellen kräver sin läsare.

I efterordet berättar den verklige författaren att Allt i motsats till Intet är en plats där allt hänger samman och ges mening. Hon uppmanar alla att skriva sina egna Allt. Den här boken är kanske inget man läser själv för nöjes skull om man inte är road av filosofiska funderingar men jag är säker på att läsa den tillsammans kan vara mycket givande för äldre elever.

Janne Teller är från Danmark och har också skrivit böckerna Om det var krig i norden och Intet. Den senare har jag läst med flera elever på Västerskolan, den väcker starka känslor! I klippet nedan rekommenderas den av en tjej från England.  

/Cajsa


Bloggbild
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarGrundskolan i Uddevalla, Kungsgatan 25-26, 451 81 Uddevalla

|

Tel: 0522-69 60 00

|

Uddevalla kommuns webbplats