Skräckresan med Titanic av Kim Kimselius

I Kim Kimselius andra bok i serien Theo- och Ramonaäventyr, reser de med den magiska Månstenens hjälp tillbaka till år 1912. Närmare bestämt till den vecka i april, då fartyget Titanic började sin jungfrufärd i Southampton, för att några dagar senare gå på ett isberg i Nordatlanten. Det osänkbarara fartyget sjönk med över 2000 människor ombord.  

Ramonas idé i början av boken är att resa tillbaka i tiden till Titanic för att kunna förhindra katastrofen.  Theo tycker också att det är en bra idé, men känner ändå en viss oro. Men Ramonas entusiasm och vetskapen om att Månstenen kan föra dem hem igen när de vill, lugnar honom.  I nästa sekund står de på Titanics däck. Kajen vimlar av folk som ska med båten och runtomkring dem springer bärare omkring med bagage. Theo och Ramona tittar på varandra. Deras vanliga kläder är utbytta mot kjol och kavaj och ringarna på deras fingrar visar att de är gifta! Både Ramona och Theo börjar långsamt glömma varför de är där. Minnet av livet i Sverige börjar suddas ut. Båda oroar sig för att de inte kommer ihåg någonting.  De kommer inte ens ihåg bröllopet! Men alla intryck ombord på båten får dem att nyfiket vandra runt och kika in överallt där de kommer åt. De ser förväntansfullt fram emot resan och ankomsten till New York. De minns inte längre att de kommit dit för att förhindra katastrofen. Hur ska det gå? Ska de själva sjunka med Titanic? Kommer de någonsin hem igen?

Det här är en spännande och medryckande bok där fakta och fantasi varvas på ett smidigt, nästan omärkligt sätt.  Livet och miljön ombord på båten är levande beskrivet. Det känns som om du själv är där och upplever samma äventyr som Ramona och Theo.

 Läs den!

Mariann/ Skolbibliotek Uddevalla


Bloggbild
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarGrundskolan i Uddevalla, Kungsgatan 25-26, 451 81 Uddevalla

|

Tel: 0522-69 60 00

|

Uddevalla kommuns webbplats